Tori - 2. mesto v Avstriji

Od 1. do 3.12.2017 je v Wattensu, Avstrija, potekal že 6. mednarodni turnir reševalnih psov (6. Intern. Rettungshunde/ BGH Turnier Benefizveranstaltung).

Sodelovalo je preko 80 tekmovalcev iz Avstrije, Italije, Nemčije, Slovenije, Češke, Švice in Romunije.


Prireditve se je udeležil tudi član DRP BURJA, Roman Starman z zlato prinašalko Tori in labradorko Indi.

Rezultati iskanja pogrešanih v naravi:
- Tori 2.mesto, RH/FL B  191/94 
- Indi 8. mesto, RH/FL B 180/90

Izjemen rezultat za 2,5 letno Tori, ki je bila daleč najmlajši pes v konkurenci.

Pohvale celotni ekipi ÖRV Hundesportverein Wattens za odlično organizacijo turnirja in prijetno druženje. Posebne pohvale markerjem in pomočnikom na poligonu, ki so delali v težkih razmerah (nizke temperature in sneg).

Prireditev je imela tudi dobrodelen pomen saj se je zbiralo sredstva za hudo bolnega fantka in njegovo družino v stiski.

Hvala vsem, ki nam pomagajo.

       


 

Gorazd in Axe - nov reševalni tim

V petek 20. in soboto 21. oktobra 2017, smo člani DRP Burja - Koper organizirali društvene izpite vodnikov reševanih psov z mednarodnom FCI sodnikom. Izpiti so potekali v gozdu na Črnem kalu in prostorih Marjetice Koper.

Veseli smo uspeha naših članov, ki so potrdili že opravljene izpite, še posebej pa uspeha Gorazda Sulčiča, ki je s svojim mladim labradorcem Axom, opravil izpit RH FL-A (iskanje pogrešanih v naravi). Axe je tako postal novi operativni pes DRPB!

Uspešni so bili še:
Simon Sedmak z Jessom - RH FL/A (iskanje v naravi)
Teja Kariš z Indi - RH T/A (ruševina)
Roman Starman s Tori - RH T/A (ruševina)

Izpitov so se poleg članov DRPB udeležili še prijatelji iz Sardinije, iz Trenta (Italija) in Ljubljane. Hvala vsem pomočnikom in udeležencem za pomoč, odlično delo in prijetno druženje. Posebej hvala podjetju Marjetici Koper, ki nam je omogočilo dostop do delovišča.

Kot pravi Andrea: testa bassa e avanti!

Trening v Avstriji

TRITOLWERK (AVSTRIJA)- 23.05.2016-25.05.2016

Člani Drp Burja smo se letos udeležili že tretjega treninga na ruševini v tujini, tokrat v Tritolwerku, bivši tovarni razstreliva, ki se nahaja na 36 hektarjev omejenem vojaškem območju v kraju Wiener Neustadt, v Avstriji. Organizator usposabljanja je bila Zveza vodnikov reševalnih psov Slovenije.  Poleg nas, so se treninga udeležili tudi drugi člani zveze. Vseh skupaj nas je bilo okoli 56.

Udeleženci DRP Burja: Roman Starman z Indi, Teja Kariš s Tori, Moreno Drlink z Atosom, Petra Šarkanj s Phoenixom in Yuno, Martina Kobal s Taro , Gorazd Sulčič z Axom in Goran Kmet z Meggy.

Na društvenem poligonu smo se zbrali  v ponedeljek 23.05.2016 ob 4:50 in ob 5:15 odrinili proti Avstriji, da bi lahko še isti dan opravili čim več treningov. V Tritolwerk smo prispeli nekaj po 11 uri in bili takoj usmerjeni na ruševino , ki je bila za tisti čas dodeljena naši ekipi. Po dveh urah dela smo si privoščili odmor za kosilo, ki smo si ga sami pripravili znotraj Tritolwerka, da smo lahko čim prej  nadaljevali z delom tudi v popoldanskem času.

 Tritolwerk je eno najsodobnejših vadbišč  tako za vojsko, gasilce kot tudi za usposabljanje reševalnih enot v Evropi, kjer je trenutno, na  območju 36 hektarjev, cca 13 umetnih ruševin , na katerih se lahko simulira in ustvarja različne scenarije potresnih situacij. Poškodovane površine nekdanjih proizvodnih stavb ali njihovih delov so sedaj osnova za potresne scenarije. Za reševalne pse in njihove vodnike je tukaj možno ustvariti nešteto različnih situacij, ki jih v Sloveniji ,zaradi pomanjkanja takih delovišč ,ni.

Pri takem številu umetnih ruševin in pri takem številu udeležencev usposabljanja, je vsaka ekipa imela dodeljeno svoje delovišče dopoldne, popoldne pa smo delovišča menjavali, saj smo edino tako lahko preizkusili različne površine in situacije.

Zjutraj smo ob 8 uri naredili plan dela za tekoči dan in se ob 9 uri odpravili na dodeljeno delovno območje. Prvi del treningov smo opravili med 9 in 12 uro, vmes imeli kosilo, drugi del pa od 15 do 18 ure. V sredo zjutraj smo se po zajtrku odpravili proti domu, utrujeni in zadovoljni.

Kot vedno poudarjamo, lahko samo s takimi treningi v tujini ohranjamo visoko raven usposobljenosti za primere iskanja zasutih oseb v ruševinah zato tudi v bodoče načrtujemo čim več takih usposabljanj . Za pse in vodnike je taka kontinuiteta treningov ključnega pomena za napredovanje.

Napisala: Petra Šarkanj

 


Mednarodna licenca - IRO MRT 2016

IRO Area MRT 2016 - Mednarodna licenca za iskanje pogrešanih oseb.

Opravljen MRT, je največja potrditev za vsakega reševalca.

Od 13. 5. - do 15.5. 2016 je v Ljubljani potekala Mednarodna preizkušnja za iskanje pogrešanih oseb (IRO Area MRT). Preizkušnja je potekala v organizaciji Enote reševalnih psov Slovenije v okviru Mednarodne organizacije za reševalne pse IRO. Na preizkušnji je sodelovalo 14 reševalnih parov iz Slovenije in tujine, katere so ocenjevali mednarodni IRO ocenjevalci.

Pari so se preizkusili v dnevnem iskanju v sektorju, nočnem iskanju in iskanju ob poti ter opravili orientacijski 5 km dolg pohod, preizkus prve veterinarske pomoči in uporabe GPS naprave. Iskanja so se izvajala po scenarijih in vodniki so morali, ob prejetih podatkih, oceniti teren in razmere na terenu ter razložiti taktiko iskanja. Pri tem so bili omejeni s časom. Niso pa dobili informacij koliko je pogrešanih na posameznih deloviščih, niti vseh skupaj. Ključnega pomena za uspeh je bila uigranost para ter motivacija in dobra kondicija psa.

V zelo težkih razmerah, saj je vse tri dni deževalo, so zahtevno preizkušnjo pozitivno opravili le 4 pari. Med njimi je bil tudi član DRP Burje, Roman Starman s psičko Blackthorn Idunn.

Napisala: TK

IRO Team competition Žatec 2016

Team competition IRO 2016, Žatec, Republika Češka, 22. - 24.4.2016

V Žatcu, Republika Češka, je potekalo mednarodno tekmovanje ekip reševalnih psov. Sodelovalo je 22 ekip iz Slovenije, Hrvaške, Madžarske, Češke, Slovaške, Italije, Finske, Nemčije in Avstrije. Ekipo DRP Burje so sestavljali trije vodniki s psi,  Roman z Indi, Moreno z Atosom in  Teja z Lano.

Delo je potekalo na štirih deloviščih: nočni pohod na 5 km, kateremu je sledilo še nočno iskanje na ruševini. Še dvakrat smo iskali zasute v ruševinah, enkrat pa pogrešane v naravi. Na posameznem delovišču so bile pogrešane ena do tri osebe Do zaključka tekmovalci nismo vedeli koliko je pogrešanih na posameznem delovišču ter koliko je skupno vseh pogrešanih. Opraviti smo morali tudi test prve veterinarske pomoči in INSARAG ter praktično nudenje prve pomoči in prve veterinarske pomoči.

Ekipa DRP Burja je pozitivno opravila tridnevno preizkušnjo z 87% točk. Našli smo 10 od 11 pogrešanih oseb in osvojili 9. mesto.

Napisala: TK

Trening ruševin na Češkem - Spalenište

Od 05.05.2016 do 08.05.2016 smo se člani Drp Burja, s sedmimi psi , udeležili treninga v tujini, natančneje v kraju Spalenište, na Češkem.

Udeleženci: Roman Starman z Indi, Teja Kariš s Tori, Moreno Drlink z Atosom, Petra Šarkanj s Phoenixom in Yuno, Tomaž Sartori s Taro in Goran Kmet z Megi.

    Ker v Sloveniji nimamo veliko možnosti za take treninge in ker nam primanjkuje ruševin, kjer bi lahko trenirali, so taki treningi zelo pomembni in nujni, da lahko ohranjamo  visoko raven usposobljenosti za primere iskanja zasutih oseb v ruševinah.

Odhod je bil iz društvenega poligona ob 16:00 uri že v sredo 04.maja 2016, saj smo hoteli maksimalno izkoristiti priložnost treniranja že naslednje jutro .

Na razpolago sta bili 2 ruševini tako, da se je dopoldne delalo na eni, popoldne pa na drugi. Z delom smo vsako jutro pričeli ob 9 uri in končali ob 12 uri , imeli odmor za kosilo in ob 15 uri nadaljevali s treningi do 18 ure ali kakšno minuto čez ,za tiste najbolj vztrajne.   

Ruševini sta imeli vse elemente in veliko različnih grobov, da je bilo možno ustvarjati situacije s katerimi nekateri psi še nimajo dovolj izkušenj, predvsem najmlajši , prav tako pa tudi utrjevati že osvojeno znanje.   Vreme nam je bilo vse dni naklonjeno.

Poleg naših članov, so bili na treningu prisotni tudi reševalski kolegi iz Slovenije, Italije, Slovaške in Romunije. To je dodana vrednost takih usposabljanj, saj je tudi sklepanje novih prijateljskih vezi, izmenjava izkušenj , znanj in konec koncev tudi druženje po tako zelo napornih treningih, pomemben del tega , kar kot prostovoljci počnemo.

V nedeljo, 08.maja 2016 smo od 9 do 12 ure še izkoristili za trening, potem pa po slabih dveh urah pakiranja in poslavljanja odrinili proti Sloveniji, kamor smo prispeli okrog 20 ure.

Vsi , tudi psi, smo se vrnili zelo utrujeni a zelo zadovoljni, saj smo pridobili veliko novih izkušenj. Želja in upanja, da bi tudi pri nas imeli nekega dne take ruševine za usposabljanje, je po takem treningu zelo velika, zato se čez slabih 14 dni spet odpravljamo  na trening v tujino, tokrat h kolegom v Avstrijo.

 

Pripravila: Petra Šarkanj

Izpiti reševalnih psov

Dne 20. in 21.2.2016 smo člani DRP Burja organizirali izpite reševalnih psov, ki se jih je udeležilo 17 reševalnih parov iz Italije, Švice in Slovenije.

Od članov DRP Burja sta bila uspešna Roman Starman z labradorko Blackthorn Idunn in Simon Sedmak z gladkodlakim prinašalcem Jessom.

Roman je potrdil kvalifikacijo za svetovno prvenstvo, posebej pa smo veseli uspeha Simona Sedmaka, ki je prvič uspešno opravil  najvišji "B" izpit iz iskanja zasutih v ruševinah.

DRP Burja je tako pridobila novega vodnika reševalnega psa.

Zahvaljujemo se odličnemu, mednarodnemu FCI sodniku Marku Bručanu, za korektno sojenje. Pohvale tudi naši ekipi, ki je poskrbela, da je dogodek potekal brezhibno, brez zapletov in v prijateljskem vzdušju.

Teja Kariš uspešna v Italiji

IRO izpiti Rovereto (Italija), 24.-26.4.2015;

Teja Kariš, je z Blackthorn Idunn osvojila 1. mesto po programu RH FL/A, 280/300 točk

Ekipa Burje uspešna na akcijski vaji MOL

Ljubljana, 15.-17.5.2015

 Ekipa DRP Burja Koper je uspešno opravila zahtevno preizkušnjo usposobljenosti vodnikov in psov na akcijski vaji MOL. Na vaji so sodelovale ekipe iz Italije, Češke, Avstrije, Hrvaške, Tajske, Arabskih Emiratov in Slovenije.

V sedmih iskanjih je naša ekipa našla 12 od 15 ponesrečencev (80%). Vaja je bila zelo zahtevna tako za vodnike kot pse. Poleg iskanja pogrešanih oseb, je bilo potrebno opraviti vaje iz prve pomoči in vrvne tehnike.

Ekipe smo morale biti od petka zvečer do nedelje zjutraj samostojne - postavili smo si tabor (šotor), imeli lastno hrano in vodo.

Poleg uspešnega iskanja in doseženega 5. mesta med 19 ekipami, smo najbolj veseli spoznanja, da smo homogena ekipa. Med celotno vajo je vladalo dobro razpoloženje, spodbujali smo drug drugega in vedeli, da se lahko vedno zanesemo na kolega ob sebi.

Hvala tudi Gorazdu, ki nas je spremljal celotno vajo in v ekipo vnesel nekaj gasilskega duha

Ekipa DRP Burja: Martina Kobal & Tara, Moreno Drlink & Atos, Roman Starman & Blackthorn Idunn.

20.IRO Svetovno prvenstvo reševalnih psov


V Novi Gorici, v dneh od 24. do 28.9.2014, poteka Svetovno prvenstvo reševalnih psov, kjer se med seboj meri 123 reševalnih parov. Zanimiv članek si lahko preberete TUKAJ.